MŁODA PSZENICA - 8 bardzo ważnych powodów, dla których powinniśmy spożywać młodą pszenicę!

Młoda pszenica - ''zielona krew''

Młoda trawa pszeniczna ma ogromną ilość zalet. Zawiera ona dużą ilość chlorofilu, który działa jak magnes wyciągając toksyny z organizmu. Chlorofil oczyszcza tkanki i ma właściwości łagodzące i kojące. Chlorofil i hemoglobina są molekularnie podobne, jest między nimi tylko taka różnica, że głównym elementem chlorofilu jest magnez, a hemoglobiny żelazo. Włączenie do diety młodej pszenicy daje wiele korzyści zdrowotnych i chroni przed mnóstwem chorób. Odpowiedzmy sobie na pytanie - jakie dokładnie korzyści lecznicze da nam spożywanie młodej pszenicy?

Młoda pszenica działanie




Wykorzystanie trawy pszenicznej jako produktu o walorach zdrowotnych w zachodnim świecie rozpoczęło się w 1931 roku w wyniku doświadczeń przeprowadzonych przez amerykańskiego agrochemika Charlesa Schnabel'a. Młoda pszenica jest spożywana w postaci świeżego soku lub liofilizowanego proszku.

Dlaczego powinniśmy spożywać młodą pszenicę?

młoda pszenica właściwości


1. Trawa pszeniczna jest jednym z najlepszych na świecie źródeł chlorofilu.
Liczne badania potwierdzają korzystny wpływ chlorofilu na pobudzanie pracy tkanek i ich regenerację. Chlorofil dezynfekuje, neutralizuje toksyny,a także oczyszcza komórki z substancji toksycznych. Posiada zdolność rozkładania trującego dwutlenku węgla. Jest naturalnym dezodorantem. W badaniach potwierdzono, że chlorofil może chronić organizm przed szkodliwym działaniem niskiego promieniowania telewizorów, ekranów komputerowych, nadajników i kuchenek mikrofalowych. 

Poza tym chlorofil pomaga w zwiększaniu ilości czerwonych krwinek, przenoszących tlen do każdej komórki. Bardzo duża ilość bakterii, a także rak nie mogą rozwijać się w środowisku natlenionym! Dlatego właśnie spożywanie trawy pszenicznej może uchronić nas od wielu chorób, w tym od nowotworów. (ZOBACZ)

Pamiętajmy: Komórki nowotworowe nie mogą istnieć w obecności tlenu, toteż róbmy wszystko, aby organizm otrzymał go jak najwięcej: jedzmy zielone warzywa oraz młodą pszenicę, a także przebywajmy jak najwięcej na świeżym powietrzu.

* Przeczytajcie o 74-letnim, chorym na raka żołądka mieszkańcu Dunaff w Irlandii, któremu lekarze dawali góra 3 miesiące życia, a który trawą pszeniczną pokonał raka, pisało o tym wiele portali: KLIK

* Duży wkład w terapię pszeniczną trawą włożyła Ann Wigmore (1909-1994) z Bostonu,.
Wierzyła ona w uzdrawiającą moc natury. Przez 35 lat promowała światu naturalne leczenie, które sama przetestowała na sobie z powodu złego stanu swojego zdrowia. Udało się jej uzdrowić złamaną nogę, która miała być ampuptowana. W wieku 50 lat wyleczyła się z raka jelita grubego przy użyciu swoich metod. Leczyła się za pomocą chwastów, kwiatów, trawy pszenicznej i innych naturalnych specyfików. 
Założyła ona pierwsze centrum zdrowia holistycznego - Instytut Zdrowia Hipokratesa.
Jej teoria na temat natury opierała się na biblijnej historii babilońskiego króla Nabuchodonozora, który spędził siedem szalonych lat, kiedy żył jak dzikie zwierze jedząc jedynie trawę w polu. (Dn 4, 31 - 37). 

"Źdźbło trawy zawiera wszystkie elementy, z jakich zbudowany jest organizm, w tym również substancje odbudowujące i regenerujące, które pobudzają do wytwarzania energii i wydalania z organizmu kwasów będących produktami ubocznymi przemiany materii. Świeża trawa to doskonałe pożywienie". – dr. Ann Wigmore

2. Trawa pszeniczna dostarcza nam komplet witamin i minerałów.


100 ml soku z trawy pszenicy zawiera:
Kalorie - 20 kcal
Chlorofil - 40,2 mg
Białko - 2,9 g
Tłuszcz - 0,57 g
Węglowodany - 1,92 g+
Betakaroten - 405 IU
Witaminy A - 409 IU
Witaminy E - 14,53 IU (naturalna witamina E jest 10 razy lepiej przyswajalna niż                   syntetyczna!)
Witaminy B1 - 76,4 mcg
Witaminy B2 - 124,7 mcg
Witaminy B3 - 105,5 mcg
Witaminy B5 - 5,75 mg
Witaminy B6 - 191,7 mcg
Witaminy C - 3,48 mg
Sód - 9,87 mg
Potas - 141 mg
Wapń - 23,2 mg
Fosfor - 72 mg
Magnez - 23 mg
Żelazo - 0,58 mg
Cynk - 0.32 mg
Błonnik - 95,8 mg
Kwas foliowy - 27,8 mcg



3. Zawiera ogromną ilość enzymów trawiennych, które  neutralizują toksyczne i rakotwórcze substancje obecne w naszym środowisku i – co najważniejsze- pokarmach, które spożywamy.  (SOD=przeciwutleniająca dysmutaza nadtlenkowa oraz P4D1)

Przedostające się do organizmu konserwanty, polepszacze oraz „metale śmierci”(ołów, kadm, rtęć, aluminium, beryl) porażają system odpornościowy tworząc idealne warunki do zachorowania na nowotwory i choroby metaboliczne. SOD skutecznie blokuje wolne rodniki zanim te zdołają wyrządzić niepożądane szkody w organizmie: niszczą wolne rodniki, podnoszą odporność organizmu, usprawniają działanie układu naczyniowego, opóźniają proces starzenia, zapobiegają genetycznym wadom rozwojowym, działają profilaktycznie. 

4. Jest naturalnym i potężnym środkiem odtruwającym, chroniąc wątrobę i oczyszczając krew.

Neutralizuje toksyczne substancje takie jak kadm, nikotyna, stront, rtęć i polichlorek winylu oraz chemiczne zanieczyszczenia środowiska, które magazynują się w naszych komórkach, mocno je wzmacniając. Ma to ogromne znaczenie w terapii zapobiegania nowotworom.

Nawet zwierzęta szukają trawy kiedy źle się czują, aby siebie oczyścić i się wzmocnić. Wiadomo, że w naszych jelitach gnije pokarm, a jego toksyny przenoszą się do krwio-obiegu powodując wiele chorób w tym raka. Toteż „zielony detox” jest wskazany dla nas wszystkich. Ludzie, którzy znają działanie soku z pszenicy na organizm ludzki nazywają go nektarem Boga, ponieważ jest największym detoksem dla ludzkiej krew, jako „krew roślin.” 

5Opóźnia proces starzenia, odmładza komórki, zatrzymuje siwienie włosów, wzmacnia zwiotczałą skórę. Jednym słowem - przywraca młodość!

6. Zapobiega otyłości. Zmniejsza apetyt. Oczyszcza i poprawia metabolizm.

Chlorofil pomaga w usuwaniu toksyn komórkowych zwłaszcza z tkanki tłuszczowej.Toksyny te kierowane są w pierwszej kolejności do krwioobiegu (mogą się pojawić objawy odtruwania) [z krwioobiegu do nerek, następnie wraz z moczem zostają wydalane]. Początkowe dawki soku to ok. 30 ml przed posiłkiem - umiarkowane dawki zaczną stopniowo oczyszczać organizm. Wymagane jest picie soku rano na pusty żołądek.

7. Stymuluje tarczycę.

8.  Poprawia płodność. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.


Jak stosować trawę pszeniczną?


Trawę pszeniczną można spożywać w postaci świeżo wyciśniętego soku (aby go zrobić zaleca się trawę wyhodować w domu, ważne jest aby była ekologiczna) lub w formie sproszkowanej.


1 łyżeczka proszku 2-3 razy dziennie, mieszamy z chłodną, wcześniej przegotowaną wodą lub sokiem z innych warzyw – jabłek, marchewki, jarmużu, sałat, kapust i buraczka. Mieszamy najlepiej porcelanową lub szklaną łyżeczką.

Sok z trawy pszenicznej wypijany rano na czczo, zapewnia dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, pity popołudniami zapobiega zmęczeniu, a natomiast wypity wieczorem ułatwia zasypianie, ponieważ powoduje rozpad kwasów zawartych we krwi. 

Uwagi:
Początkowo, przy pierwszych dawkach trawy mogą wystąpić mdłości, ból głowy, odruchy wymiotne i należy wtedy wypijać tyle soku z trawy ile nasz organizm nam na to pozwoli. Z biegiem czasu, kiedy nasz organizm przejdzie pierwszą fazę oczyszczania wymienione objawy ustąpią.

Polecam trawę pszeniczną wszystkim, którzy nie jedzą zbyt dużo zielonych warzyw liściastych, mają problemy z zakwaszonym organizmem, obniżoną odpornością, złym samopoczuciem, koncentracją i obniżoną energią. Picie soku z młodej pszenicy to nie tylko moda. Żyjemy w czasach gdzie ciągły stres, brak czasu na normalne i zdrowe odżywianie, zdrowy ruch na świeżym powietrzu powoduje, że nasz organizm nie jest w najlepszej kondycji. Jest zatruty różnymi toksycznymi substancjami, pojawiają się groźne choroby. Nie musimy dopuścić do aż takiego stanu. Skorzystajmy z uzdrawiającej mocy natury i cieszmy się efektami zdrowotnymi :)

Gdzie kupić trawę pszeniczną?

Naturalną młodą pszenicę kupisz np. tu KLIK

Źródła
science.naturalnews.com/Wheatgrass.html
amorganics.com/Wheatgrass-Nutritional-Information-s/22.htm
www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_leczenie_trawa_pszenicy_w_tym_raka.html

Komentarze

Prześlij komentarz